"PROTIVPOŽARNI ZID U FRANCUSKOJ JE PAO": Nemačka se boji pobede Marin Le Pen
Marin Le Pen, Foto: Profimedia

izbori u francuskoj

"PROTIVPOŽARNI ZID U FRANCUSKOJ JE PAO": Nemačka se boji pobede Marin Le Pen

Šef stranke Žordan Bardela vidi mesto premijera samo kao etapni cilj svoje stranke

Objavljeno:

U intervjuu za Prvi program nemačke televizije (ARD) nemački kancelar Olaf Šolc je rekao: "Zabrinut sam zbog izbora u Francuskoj". Dodao je da se nada da će stranke koje ne predvodi Marine Le Pen biti uspešne. A francuska fudbalska zvezda Kilijan Mbape upozorava da ekstremisti kucaju "na vrata moći".

Desničarsko-nacionalističko Nacionalno okupljanje (Rassemblement National, RN) koje predvodi Marine Le Pen ima, prema anketama, dobre izglede da na ovim parlamentarnim izborima (30.6. i 7.7.), postane najjača stranka u zemlji. Na drugom mestu je levičarski savez Novi narodni front, a liberalni blok aktualnog predsednika Emanuela Makrona tek je na trećem mestu.

Makron je posle teškog poraza svoje stranke na izborima za Evropski parlament početkom juna raspisao vanredne izbore. Na izborima za Evropski parlament je Nacionalno okupljanje u Francuskoj dobilo najviše glasova, piše Deutsche Welle.

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Makron upozorava na mogući građanski rat

Makronove pristalice u zemlji i inostranstvu sada se pribojavaju da je raspisivanje izbora bilo greška i da će se nastaviti uspon Nacionalnog okupljanja. Makron svakako ostaje predsednik države i isključio je podnošenje ostavke, jer u Francuskoj predsednika na posebnim izborima direktno biraju građani.

Ali njegov manevarski prostor će u budućnosti biti mnogo manji ako bude morao kohabitirati NF-om. A lako bi se moglo desiti da mora da sarađuje s predsednikom Nacionalnog okupljanja Žordanom Bardelom ako on postane novi premijer.

Ako ekstremna levica i desnica budu imali sličnu snagu, parlament bi mogao biti blokiran. Makron je zbog ekstremne polarizacije u društvu čak upozorio na mogućnost građanskog rata.

Veliki potencijal za sukobe s Berlinom

A nemačko-francuski odnosi? Bardela je uoči izbora rekao da on kao premijer ništa ne bi promenio u odnosu prema Berlinu. Ronja Kempin, stručnjakinja za Francusku u berlinskoj Fondaciji nauka i politika smatra da takve izjave imaju pre svega cilj da umire javnost.

Nacionalno okupljanje se do sada izjašnjavalo "veoma kritički prema Nemačkoj, povremeno čak i netrpeljivo, prebacivali su Makronu da je francuske interese prodao Nemačkoj, i najavili su da će to popraviti kada dođu na vlast".

Bardela je sada najavio da bi zadržao projekte nemačko-francuskog tenka i aviona, mada predizborni program njegove stranke predviđa ukidanje tih projekata.

Potencijalni konflikt s Berlinom zapisan je i u nekim drugim tačkama predizbornog programa Nacionalnog okupljanja – smanjivanje francuskog doprinosa budžetu Evropske unije, istupanje iz zajedničkog tržišta električne energije, raskid sporazuma o migracijama ili ograničavanje slobode putovanja za osobe koje nisu državljani EU-a. I francuska pomoć Ukrajini mogla bi biti smanjena.

Naravno, upitno je hoće li se ti planovi zaista i realizovati ako NF dođe na vlast.

"Protivpožarni zid" je u Francuskoj pao

Što je uzrok uspona ove stranke? Mark Ringel, direktor Nemačko-francuskog instituta iz Ludvigsburga kaže da je znatan uticaj imala "opšta frustracija stanovništva zbog politike i sve veći osećaj zanemarenosti, a taj osećaj je Nacionalno okupljanje vešto iskoristilo". Pored tema migracije i unutrašnje sigurnosti, ova stranka se sve više okreće i ekonomskim i socijalnim temama. Tako je, na primer, obećala smanjenje PDV-a s 20 na 5.5 odsto.

Nacionalno okupljanje se sada predstavlja kao politička snaga spremana na kompromise. "Protivpožarni zid" kojim su demohrišćani u Nemačkoj pokušavaju da izoluju desno-radikalnu Alternativu za Nemačku (AfD), odbijajući kontakte i saradnju s njom, u Francuskoj više ne postoji prema NF-u.

Od 2022. to je najveća opozicijska stranka u francuskom parlamentu. Predsednikov blok je doneo niz zakona uz podršku Nacionalnog okupljanja. Primer za to je zakon koji pooštrava pravila za useljavanje u zemlju.

"U Francuskoj je Nacionalno okupljanje mnogo suzdržanije nego Alternativa za Nemačku u Nemačkoj", kaže Ronja Kempin. "Ta stranka potpuno odbacuje etnički nacionalizam". Marine Le Pen se distancirala i od AfD-a i odbija svaki oblik saradnje s njom u Evropskom parlamentu.

Cilj Nacionalnog okupljanja je predsednica države Marine Le Pen

Šef stranke Žordan Bardela vidi mesto premijera samo kao etapni cilj svoje stranke. Na predsedničkim izborima 2027, na kojima se Makron više ne može takmičiti, trebalo bi da se opet kandiduje Marine Le Pen i pobedi.

Nemački stručnjaci smatraju "da bi u tom slučaju imali zaista drugačiju Evropu". Marine Le Pen je doduše naučila dosta iz prethodnih poraza, pa odavno ne zastupa politiku istupanja iz Evropske unije ili ukidanja evra. No oni smatraju da bi Le Pen "slično kao i Đorđa Meloni u Italiji ostala u EU, pokušavajući da je pretumba iznutra, da je potkopa i preuredi po svojim željama".

Marin Le Pen
Marin Le Penfoto: Printscreen/Twitter/@MLP_officiel

Neugodno pitanje za nemačku Vladu

Nakon francuskih parlamentarnih izbora, nemačka Vlada bi mogla biti suočena s neugodnim pitanjem. I levičari i desničari u slučaju pobede najavljuju veće državne izdatke. "Francuska je finansijski već priterana uz zid, ima ekstremno visoko zaduženje, a finansijska tržišta su već nervozna", kaže Ronja Kempin i dodaje da Evropi može zapretiti kriza državnih dugova kao pre 15 godina.

Ona kaže da bi to Nemačku suočilo s neugodnim pitanjem kako se postaviti: "Hoćemo li se upustiti u to, da na primer, ponovo razmislimo o zajedničkom jemstvu dugova na nivou Evropske unije, u nadi da će to sprečiti da Nacionalno okupljanje već 2027. dođe na vlast?"

Bonus video:

02:24

FRANCUSKA SE POZICIONIRA KAO ZEMLJA PREDVODNICA U EVROPI Todorov: U interesu Srbije da ima saradnju sa najmoćnijom privredom EU

(Espreso/Dojče vele/ Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.